Værd at vide om varmepumper

Værd at vide om varmepumper

Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe sørger for, at vandet fra jorden eller luften omdannes til varme med en højere temperatur. En varmepumpe benytter sig af el, men producerer en større mængde af energi, end de anvender. Der findes tre typer af varmepumper:

Luft-til-vand varmepumpe
Denne varmepumpe omdanner luften i rummet eller udenfor til mere varme, og kan også bruges til opvarmning af vand. Derudover er pumpen hurtig at installere, og fylder ikke nær så meget som andre varmepumpesystemer.

Luft-til-luft varmepumpe
Denne type vandpumpe bruges ofte i sommerhuse og almindelige parcelhuse. Pumpen fungerer ved, at de trækker varmen ud af udeluften, og omdannes til en behagelig indevarme.

Jord-til-vand varmepumpe
Denne løsning er mere effektiv end de øvrige pumper, men den er også dyrere at installere. Det er en nødvendighed at grave en slange ned i græsplænen, som skal forbindes til varmepumpen i huset. Her er det energien fra jordens øverste lag, som omdannes til varme i huset.

Hvorfor skal du skifte til en varmepumpe?

Din boligs værdi kan forøges med en varmepumpe.

At benytte en varmepumpe som kilde til varme i hjemmet kan få din bolig til at stige i værdi. Priserne på olie, gas og el er stadigt stigende, og derfor er det vigtigt, at din bolig anvender så lidt energi som muligt. Beslutter du derfor at installere en varmepumpe, vil din bolig blive billigere at opvarme, hvilket gør, at din bolig kan sælges for flere penge, hvis du sætter boligen til salg.

Vær opmærksom på at hvis du skal udnytte en varmepumpe optimalt, er det vigtigt, at din bolig er godt isoleret. God isolering i en bolig betyder, at varmen bliver i hjemmet, og dermed mindsker varmepumpens elforbrug. Dette er noget, som vil interessere potentielle boligkøbere, når de skal vurdere boligens energiforbrug.

Hvilken type varmepumpe skal du vælge?
Det kan være svært at lure, hvilken varmepumpe der passer til din bolig. Derfor vil vi anbefale, at du rådfører dig med os inden, så vi kan guide dig gennem de mange modeller.

Hvad skal du være opmærksom på, når du vælger en varmepumpe?

– Hvornår er din bolig bygget, og er boligen godt isoleret?

Din varmepumpe vil fungere bedst, hvis din bolig er isoleret. Er dit hus fra ældre tid, vil chancen for at skulle efterisolere være stor.

– Skal varmepumpen installeres i en helårsbolig eller en sommerbolig?

Ønsker du at installere en varmepumpe i en helårsbolig, vil en jordvarme og luft-til-vand varmpumpe være det mest gavnlige valg. Derimod vil en luft-til-luft varmepumpe fungere bedst i en sommerbolig, hvor den fungerer som et supplement til el-varme.

 

– Opvarmes din bolig via radiatorer eller gulvvarme?

En varmepumpe giver typisk de bedste resultater, hvis den installeres i en bolig, der opvarmes via gulvvarme. Har du en bolig, hvor både gulvvarme og radiatorer er placeret, vil det være en forudsætning for, at du kan anskaffe og installere en varmepumpe med jord-varme eller luft-til-vand.

– Hvor meget er du villig til at investere i din varmepumpe?

I forhold til det økonomiske vil en luft-til-luft varmepumpe være den billigste løsning, hvorimod jord-varme varmepumper er den dyreste. Vær dog opmærksom på, at jo flere penge du smider i puljen, jo flere penge er der også at spare på længere sigt.

– Hvad er varmepumpens SCOP?

Varmepumpens SCOP informerer dig om, hvor meget energi din varmpumpe afgiver i modsætning til den energi, den anvender. I varmepumpens SCOP er der taget forbehold for, at sæsonerne skifter (både ude-temperatur og vandtemperatur). Det vil sige, at en varmepumpe med en SCOP på omkring 4,3 vil afgive 4,3 gange så meget energi, som den anvender. Varmepumpens SCOP giver altså en mere præcis vejledning i forhold til COP, som blot informerer dig om varmepumpens forbrug ved en allerede fastslået temperatur.

Energitilskud
Et energitilskud er et tilbud, der udbydes af energiselskaberne, som går til energiforbedringer til bl.a. private boligejere.

Et energitilskud udregnes efter den anslåede besparelse i kWh/år, som opnås ved energiforbedringen. Alt afhængig af hvilket energiselskab du vælger at søge tilskud hos, vil der oftest gives et tilskud mellem 25-40 øre pr. kWh.


Grøn Bolig/Job Ordning

Installationer og projektet som har fokus på energibesparelse og bæredygtig udvikling, tildeles et tilskud af staten på op til 12.000 kr. pr. person til håndværkafgifter. Dette kaldes for det grønne håndværkerfradrag eller den grønne bolig Jobordning. Nedenfor ses et eksempel på, hvad du kan opnå i fradrag ved at installere en luft-vand varmepumpe:

Skal dine termostater varmepumper?
Vi vil råde dig til at benytte muligheden for et gratis tjek, som vi netop kan tilbyde dig. Ved tjekket af dine varmepumper vil vi på samme tid tilbyde dig tilbud og vejledning om, hvordan du kan spare penge ved en udskiftning.